Kasper Kudsk
25. dec. 2023
Århus Stiftstiende
Link to article, Click HERE
Or Read it here:
Østjysk bryggeri vil hjælpe flygtninge ud på arbejdsmarkedet
De havde talt om det flere gange. Argumentet for at starte sit eget bryggeri havde dog ikke været til stede. De andre bryggerier på markedet var simpelthen for gode til, at det gav mening for de tre venner.
En aften sad de dog samlet og vendte ideer. Pludselig dukkede der et brugbart input op. Hvad ville der ske, hvis de skabte et bryggeri med et socialt formål? To af medlemmerne af vennegruppen var socialpædagoger, mens den tredje var anæstesi sygeplejerske, så de havde god indsigt i det sociale område. Dertil hører, at en er halvt iraner. En anden har været soldat i Afghanistan og den tredje har været i Ukraine for at lave børnelejr for udsatte børn i 2017.
- Når vi kunne koble faglighed sammen med en hobby for ølbrygning, så gav det pludselig mening for os, fortæller Simon Grøndahl Lyngholm Jakobsen, der udgør den ene tredjedel af ejerkredsen af det østjyske bryggeri Stepping Stone Brewing, som har adresse i Hørning.
Et navn, der understreger ambitionen for ejerne. Udover at lave rigtig god øl, vil de fungere som et springbræt for flygtninge, der gerne vil ind på det danske arbejdsmarked.
- Vi vil gerne give den mulighed til nogle mennesker, som ellers vil have svært ved at finde noget, der passer til deres profession. På den måde er bryggeribranchen et godt sted, fordi du altid kan finde noget meningsfyldt for folk at lave, siger Simon.
Inkluderende øl
Men selvom intentionerne er gode, så kræver det et godt produkt for at få etableret sit navn i specialøl verden. Derfor gik de tre venner i gang med at brygge i vildskab. De investerede i udstyr, der bragte deres hjemmebryggeri så tæt på et rigtigt bryggeri, som man nu engang kan, og begyndte herefter at lave 30 liter 'batches', som de sendte ud til branchefolk, familie og venner hver eneste gang, at de havde en ny øl klar.
Alle flasker fik monteret en qr-kode, som de forskellige testere kunne scanne, når de havde smagt på øllen. Koden ville føre dem ind til et spørgeskema.
- Hvis vores mission som virksomhed og bryggeri er at være inkluderende, så skal det også komme til udtryk i vores øl. Det var vigtigt for os, at det ikke bare var nørderne, som var glade for vores øl, eller kun dem som ikke vidste så meget om øl. Vi ville ramme den knivsæg, hvor det både gav mening for nørderne og alle de andre at købe vores øl, forklarer Simon og tilføjer, at hans mor er en fast del af smagspanelet.
Hun kan nemlig ikke lide øl.
De første bryg blev revet væk
Efter et år med flere test, begyndte de to målgrupper at nærme sig hinanden i tilbagemeldingerne. I sådan en grad, at de tre venner greb telefonen og ringede til Lars Carlsen, som ejer bryggeriet People Like Us, for at spørge om råd. Han havde tidligere hjulpet dem undervejs i processen og fik hurtigt peget dem i retning af bryggeriet Caleidoskope, hvor de kunne få lov til at brygge deres første officielle øl under Stepping Stone navnet.
Her ses de tre venner fra Stepping Stone sammen med kunstneren Niaz, som har lagt navn til bryggeriets gennembrudsøl. En øl, som kunstneren også har lavet layoutet til. Foto: Stepping Stone
- Der lavede vi 500 liter af vores første øl, som vi gav navnet 'First Step'. Det blev solgt tre steder i landet. På Fair Bar i Aarhus, Den Engelske Pub i Kolding og på People Like Us' ølbar i København. Det gik over al forventning og efter en uge havde vi udsolgt. Vi lavede 500 liter mere af den samme øl og den blev solgt næsten lige så hurtigt, siger Simon med et stort smil.
En fornem start for det nye selskab, som var blevet cvr-registret i april i 2022. Et lille år efter eksperimenterne tog sin begyndelse i køkkenet derhjemme. Med 1000 liter solgte øl på kontoen, valgte trioen at lave et sats. De puttede alle pengene i et bryg af en såkaldt Session IPA. Øllen var en hyldest til kunstneren Niaz Bayati, der fra begyndelsen syntes godt om Stepping Stone initiativ med at hjælpe flygtninge.
Faktisk var illustrationen på dåsen lavet af kunstneren, da han for mange år siden sad fængslet i Iran efter et mislykket flugtforsøg. Her tegnede han for at bevare sin fornuft.
'Niaz' blev på flere måder bryggeriets helt store gennembrud. Den blev nomineret til årets øl-udgivelse i 2022 og modtog mange rosende ord, fordi Stepping Stone havde formået at tage en lidt udskældt genre i ølverden og give den et nyt frisk og meget smagfuldt pust.
- En session IPA er ofte en lidt udskældt genre, fordi den kan føles lidt vandet og kedelig. Når du drikker en session IPA, kan du godt sidde med et ønske om, at du havde en rigtig IPA i stedet, fordi den har mere fylde. Session er lavere i alkoholprocent end en rigtig IPA og derfor føles det nogle gange mere vandet. Vi havde dog en idé til hvordan vi kunne komme uden om det problem, og det må vi sige, at vi lykkes med, siger Simon.
Grafisk designer fra Ukraine
Succesen gav et nyt rygstød til ejerne, som kort efter fik lavet en aftale med bryggeriet Åben, hvor de fast kunne have en tank på deres nye bryggeri og dermed skrue op for produktionen. Samtidig gav den øgede produktion og salg mulighed for at lave den første rigtige ansættelse af en flygtning i selskabet.
Valget faldt på ukraineren Yuliia, som var flygtet fra Kiev i begyndelsen af 2023.
Stepping Stone har et mål om at skabe øl, der både er interessant for ølentusiaster og dem der ikke går så meget op i øl.
- Hun har en uddannelse som grafisk designer, men havde ikke kunne finde job indenfor det hun var uddannet til. Vi kunne give hende et job der passer til hendes uddannelse, men hun kunne også lægge nye lag til hendes kvalifikationer, fordi der var nogle ting indenfor pant-mærkning og fødevareregler, som hun skulle have, siger Simon og tilføjer, at det i dag er Yuliia, der laver alle virksomhedens designs på dåserne.
Stærkere organisation
En af årsagerne til, at Stepping Stone ikke har fået sit eget permanente bryggeri, men i stedet lejer sig ind hos andre, er, at de gerne vil have lønkroner til at styrke organisationen.
- Det har altid været vores tanke fra begyndelsen, at vi gerne ville have vores eget sted på et tidspunkt. Det koster bare mange penge, så der skal være kapital til at gøre det. I begyndelsen har vi satset på lønninger, fordi det giver os noget stabilitet og en mulighed for at udvide vores salgsnetværk, ligesom vi har kunnet ansætte Yuliia, siger Simon og fortsætter:
- Lige nu brygger vi 2000 liter øl om ugen. Vi har tre til fire faste tider med vores tank ved Åben i København og på den måde kan vi skabe en god rotation i vores sortiment og vi kan bevare et godt flow i vores indtjening.
Jo flere øl, jo flere ansatte
I løbet af 2023 har Stepping Stone lanceret en lang række nye øl. I alt har de udsendt 14 forskellige slags i det halvandet år, firmaet har eksisteret.
- Hvis du kan lykkes med at lave noget godt, så vender folk ofte tilbage til dig. Det handler om, at du kontinuerligt viser niveau og laver forskellige produkter. Der er mange i ølverden som har et samlergen i sig. De vil gerne prøve det, som de ikke tidligere har smagt. Vi bevæger os indenfor en vis ramme, hvor det er vigtigt, at vi rammer knivsægget og får skabt den gode øl, som appellerer til alle, siger Simon og understreger, at jo bedre de sælger, jo større er muligheden for at kunne ansætte flere flygtninge, som har behov for en hjælpende hånd ind på det danske arbejdsmarked.
- For at kunne nå op på det niveau, skal vi kunne sælge vores produkter og gøre produktionen endnu mere effektiv. Vi har en klar mission om, at vi skal have ansat nogle flere. Det første mål lød på, at vi skulle have ansat den første flygtning efter et år. Målet var i april 2023 og vi ansatte Yuliia i maj 2023. Så med en måneds forsinkelse af vores målsætning. Det skulle gerne sige noget om vores dedikation til vores målsætning. Vi skal generere så mange arbejdspladser, så vi kan give andre mennesker en mulighed for at udnytte deres kreative og gode evner, for der er mennesker som har brug for den chance, siger han.
Og selvom det er missionen at få flygtninge i job, så er det ikke meningen, at de skal forblive fastansatte hos Stepping Stone. Som navnet antyder skal virksomheden derimod fungere som løftestang.
- De skal ikke nødvendigvis være permanent ansat hos os. Det vil være rigtig godt, hvis vi kan hjælpe dem videre i deres arbejdsliv og fungere som et springbræt. På den måde kan vi hjælpe flere på vej, end vi selv vil have mulighed for at bære rent økonomisk, siger Simon Grøndahl Lyngholm Jakobsen.